به گزارش شهرآرانیوز، محمدعلی شیرازی در نشست تخصصی فعالان اقتصادی استان با مدیران بورس و نظام سرمایه کشور که صبح امروز (پنجشنبه، یکم خرداد ۱۴۰۴) با حضور غلامحسین مظفری استاندار خراسان رضوی، محمدعلی چمنیان نایبرئیس اتاق بازرگانی استان و جمعی از مسئولان دستگاههای اجرایی، صاحبان صنایع و مدیران واحدهای تولیدی بخش خصوصی در تالار همایشهای اتاق بازرگانی استان برگزار شد، اظهار کرد: قطعاً این جلسات همه به صنعت و هم بازار سرمایه کمک میکند. در این برنامه قرار است دغدغههای فعالان اقتصادی استان شنیده شود. باور داریم بسیاری از این موارد بهحق است و باید درقبال آنها توضیح منطقی وجود داشته باشد. این نشستها واقعاً زمینهساز رشد و توسعه بیشتر استان است.
وی افزود: درحالحاضر، بخش صنعت و تولید میتواند به دو شکل از ثمرات مالی بازارهای سرمایه برخوردار شود؛ یکی انتشار اوراق بهادار و دیگری ابزارهای مالکیتی همچون صندوق پروژه، شرکت پروژه یا پذیرش سرمایه البته درصورتیکه طرح به بهرهبرداری رسیده باشد. مهم است فعالان اقتصادی خودشان طالب باشند، به بازار سرمایه رجوع کنند و این فرصتها را به ظرفیتهای موجود متصل کنند.
مدیرعامل فرابورس گفت: درحالحاضر بالغ بر ۹۰% از نیروگاههای بادی کشور سهامشان به طور کامل در فرابورس عرضه شده است. این خیلی خوب است، اما با این حال، اگر به برخی کشورهای پیشرو در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر همچون چین یا آلمان رجوع کنید، میبینید بهجای صدها نیروگاه خرد که الان در کشورما درحال اجراست، آنها سایتهای متمرکز پنلهای خورشیدی ایجاد کردهاند و سرمایهها تجمیع میشود تا این سایتها به بهرهبرداری برسند و برق آنها به هر نقطه که سرمایهگذاری کرده، منتقل شود.
وی بیان کرد: چرا اینقدر به دنبال نیروگاه خرد هستید؟ تا ۲۰ سال دیگر که اینها به مرحله استهلاک برسند، دوباره هزینههای وحشتناک تعمیر و نگهداری، این نیروگاهها را از صرفه اقتصادی خارج میکند. بهتر نیست شرکتهایی تشکیل شوند تا زیرساخت ایجاد کنند و مجریان این پنلها بیایند نصب کنند و هرکس به هر اندازه که سرمایه پای کار آورده، از برق این نیروگاهها بهرهمند شود؟ سرمایه نقدی فرابورس در این حوزه پشتوانه خراسان رضوی خواهد بود.
مدیرعامل فرابورس در پاسخ به سؤال خبرنگار شهرآرا درخصوص جزئیات برپایی مرکز مالی جدید در مشهد خاطرنشان کرد: البته همین الان تالار منطقهای بورس تهران در مشهد برپاست و فرابورس هم بهزودی به مشهد میآید، اما به نظر من، مهمتر از تالار منطقهای، فعالسازی مرکز مالی در خراسان رضوی و بهخصوص مشهد است. این مراکز میتوانند محفلی ایجاد کنند که همه فعالان مالی همچون بانک، بیمه و بورس همه یکجا جمع شوند و به قول معروف، همافزا خدمت بدهند.
وی ادامه داد: تصور کنید مدیر یک واحد تولیدی یا یکی از صاحبان صنایع استان بخواهد از تسهیلات بانکی استفاده کند، سهام خود را در بورس تغییر دهد یا به مسائل مربوط به بیمه نیروی انسانی خود رسیدگی کند. حالا با درنظرگرفتن اینکه مشهد هم میزبان یک مرکز مالی است، این فعال اقتصادی میتواند زنجیره طولانی و فرسایشی پیگیریهای خود را خیلی سریع و بسیار آسان شاید در یک یا دو مراجعه به سرانجام برساند. چقدر کار جلو میافتد؟ این یک ظرفیت بالقوه است که باید به فعلیت تبدیل شود و البته استاندار شما در این باره تلاش زیادی دارد و قطعاً در آینده نزدیک به سرانجام خواهد رسید.
در ادامه این نشست، استاندار خراسان رضوی هم با اشاره به برگزاری رویداد بینالمللی بورس، بانک، بیمه و معرفی فرصتهای سرمایهگذاری «مشهداینوکس» و «مشهدفاینکس» اظهار کرد: امیدواریم بتوانیم هرسال این رویداد را در مشهد میزبانی کنیم. چرا این مهم است؟ چون سرمایه اولین و مهمترین رکن توسعه است و اگر این بود، دانش و ساختار میتواند منجر به شکوفایی شود. همین دیروز شهرداری مشهد در نمایشگاه اینوکس، قراردادی چند ده میلیارد تومانی با بانک رفاه به امضا رساند که نقطه آغازی برای ظرفیتهای بزرگ استان خواهد بود. این میتواند یک الگو باشد.
مظفری افزود: امیدواریم این نقطه آغاز و شروعی باشد برای توسعه زیرساختی استان. اینجا ظرفیتهای کمنظیری هم وجود دارد. در خراسان رضوی ما میزبان شش هزار واحد تولیدی و بیش از ۶۰۰ شرکت دانشبنیان فعال هستیم، ۴۰۰ واحد تحقیق و توسعه (R&D) هم در این استان فعال هستند و با برخورداری از زیرساختهای فناورانه بسیار خوب همچون دانشگاههای برتر کشور، پارکهای علم و فناوری و مراکز ایدهپردازی میتوانیم با شتاب روزافزون در مسیر جذب سرمایه حرکت کنیم.
در بخش دیگری از این نشست و در زمان رسیدگی به جزئیات ورود جدی شرکتهای فعال در حوزه انرژی تجدیدپذیر به خراسان رضوی، مظفری تصریح کرد: این یک مزیت بزرگ است که ما الان در برخی حوزهها ازجمله انرژیهای تجدیدپذیر توانستهایم مجوزهای احداث نیروگاهها را بهصورت محلی تفویض اختیار بگیریم. الان واقعاً به لحاظ حقوقی هیچ مشکلی در این باره وجود ندارد. علاوه بر این، ما مجریان و احداثکنندگان توانمندی هم در بخش نیروگاههای تجدیدپذیر داریم که اگر سرمایهای در این حوزه از طریق بورس تأمین شود، قطعاً پروژهها با سرعت بیشتری به بهرهبرداری خواهند رسید.
در جریان رسیدگی به دغدغههای صادراتی هم حسین محمدیان، رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی خراسان رضوی، در سخنانی با اشاره به ظرفیتهای روبهرشد خراسان رضوی در حوزه تجارت خارجی گفت: در سال ۱۴۰۳، استان خراسان رضوی با رشد ۳۳ درصدی صادرات توانست ارزش صادرات خود را به بیش از دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار برساند. از این شمار، دو میلیارد دلار هم فقط به افغانستان صادر میشود.
وی افزود: در شرایطی که صادرات کشور در سال ۱۴۰۳ رشد ۱۶درصدی را تجربه کرد، خراسان رضوی در سال گذشته توانست به رکورد ۳۳ درصد رشد صادرات برسد. حتی به همین هم اکتفا نشده و فعالان اقتصادی این استان بهعنوان دروازه تجارت به جهان شرق، هدفگذاری ۴ میلیارد دلاری برای سال ۱۴۰۴ داشتهاند.
محمدیان ابراز امیدواری کرد که با آغاز رسمی اجرای پیماننامه تجارت اوراسیا و حذف تعرفههای تجاری بر ۴۸۰۰ قلم کالا، ظرفیت صادرات و واردات در خراسان رضوی تراز تازهای از شکوفایی را تجربه کند و حتی بتوان کارخانههایی احداث کرد که فقط جنبه صادراتی به این بازار ۴۰۰ میلیون نفری را داشته باشند.